• info@ienergy.se

About iEnergy

About iEnergy

Vi som startat iEnergy är Joachim och Patrik. Vi har jobbat i energibranschen i många många många år ja faktiskt från 1994 och framåt. Vi har både byggt företag och utmanat affärsmodeller, vi har verkat inom många olika delar av branschen.

  • Smarta Hem
  • Smarta Byggnader
  • Smarta Transporter
  • Smart Elnät

Lite om oss

Joachim är systemarkitekten som kan se helheten i tekniken och har byggt datsystem hela sitt liv. Allt ifrån en robot av Lego och en zinkclair spectrum som redan 1987 kunde sorterade objekt med hjälp av en kamera och bildigenkänning. På Vattenfall R&D skapade Joachim en av de första röststyrningarna av smarta hem långt före dagens Alexa inom det gigantiska projektet SensEl. Under 2000 talet ansvarade han för tekniken bakom Homesolutions och har de senaste 12 åren jobbat med energi omställningen i elsystemet På Sustainable Innovation.

Patrik är strategen och byggaren som är en skön ledare med stort nätverk. Patrik har byggt upp avdelningar och bolag på Vattenfall, Fortum, Knowit, Kamstrup, etc och det var han som såg till att Homesolutions grundades. Skapandet av Sustainable Innovation var också ett genidrag som nu gjort mer än hundra projekt som alla stödjer omställningen till ett mer hållbart samhälle.


Joachim Lindborg:

Joachim har mer än 25 års erfarenhet av IT sektorn, främst av att bygga innovativa IoT baserade system för att lösa energisektorns utmaningar och helt enkelt skapa en bättre värld genom smartare teknik

Dedikerad till innovativ teknik kring energieffektivitet, visualiseringar och smart energianvändning och de framväxande teknikerna för avancerad energikontroll både privat och kommersiellt med drivkraften mot smarta kunder på en global marknad.

Medlem i flera IoT -forum och organisationer.

Sustainable Innovation AB 2008- : CTO

Innovationsprojekt inom smarta nät, smarta byggnader och energieffektivitet genom IoT-baserade system. Stort fokus på effekteffektivitet och kapacitetsbrist i energisystemet. Projekt Finansierade genom Vinnova, Energimyndigheten, Formas m.fl

Homesolutions AB 2000-2008: Medgrundare och CTO

Joachim med sitt dreamteam byggde en Linux-baserad integrationsplattform för intelligenta byggnader som integrerar alla silor med bokning, lås, värme, kyla, energi etc.

Vattenfall R&D AB 1996-2000: Systemarkitekt

Joachim arbetade som systemarkitekt i ett av Sveriges största smarta hemprojekt någonsin, Vattenfalls Sensel bolag som syftade till att lansera IoT till 1 miljon kinder innan IoT fanns, innovativt men kanske litet tidigt.

Ericsson R&D AB 1993-1995: Systemutvecklare

Systemutvecklare på Integrations- och certifieringsavdelningen för AXE-N den ATM-baserad pipe-switchen med operativsystemet DICOS som löste den tidens bredbandslösningar för länder. Testning och utveckling av certifieringsverktyg.

Uppsala universitet 1988-1993: Master of science in Computer Science

Civilingenjör i datavetenskap

LinkedIn


Patrik Nilsson:

Patrik har mer än 25 års erfarenhet av ledande befattningar inom energi, innovation och hållbarhet.

Erfaren ledare med demonstrerat skickligt ledarskap som ledare i stora företag såväl som startups.
Omfattande erfarenhet av M&A, strategi och affärsutveckling, byggande eller omstrukturering av organisationer och företag inom sektorn för energi, telekom, teknik och infrastruktur..
Lång erfarenhet av public affairs och regleringsfrågor kring infrastruktur.

WSP AB 2020-2021-10: ansvarig för Strategic Advisory för energisektorn i Norden

Rådgivning inom affärsutveckling och strategier till ledningen för energibolag, bl.a analyser och undersökningar kring effektfrågan i Norden och möjliga lösningar för detta.

Polhem Infra 2019-2020: Investeringsdirektör

Polhem Infra är ett bolag som investerar i och förvaltar infrastrukturtillgångar. Bolaget grundades 2019 och ägs gemensamt av AP-fonderna Första AP-fonden, Tredje AP-fonden och Fjärde AP-fonden.

Kamstrup AB 2018-2019: VD, ansvarig för det Svenska bolaget. Rapporterade till ledningen för Kamstrup.

Kamstrup i Sverige är ett dotterbolag till danska Kamstrup som är ett innovativt globalt teknikbolag inom mätning av vatten, el och värme, den svenska verksamheten omsätter ca 0,6mdr och har ca 70 anställda, 

Knowit Energy Managment AB 2012-2017: Medgrundare, styrelseledamot

Ett managementkonsultföretag med mycket erfarna människor från energisektorn med f.d VDs, FoU -chefer,  försäljnings- och elnätschefer med syftet att stödja ledningen i energibolagen, .

Nilar AB 2010-2011: Inhyrd VD

Innovativt NIMH -batteriföretag för lagring i smarta elnät och transportsektorn.
Bildade en ny ledningsgrupp, underlag för finansiering och flytt av produktionen från Denver till Gävle Sverige med start av den nya lean-produktionsfabriken med ny personal på 60 ingenjörer främst från Ericsson.

Sustainable Innovation AB 2008-2013: Grundare och VD

Sust är ett center för tillämpad forskning inom energisektorn som testar produkter och tjänster inom energisektorn i stora demonstrationsprojekt med energikonsumenter och producenter inom smarta elnät, smarta transporter och smarta byggnader.

Fortum Corp 2003-2008: Programansvarig

Strategier och inrättande av AMM-program för upphandling och implementering av 835000 elmätare och förändringar i faktureringssystemen.

Chef för flera FoU -program, smarta elnät, elbilar, förnybara energikällor, distribuerad produktion etc. Upprättande av försök med PHEV i Norden som lade grunden för Charge & Drive.

Homesolutions AB 2000-2002: Medgrundare och initiativtagare

IMD och energieffektivisering med egen tjänstebärande plattform utvecklad 2001 och som såldes till HSB och Vattenfall, ca 70.000 kunder i främst bostadsrättsföreningar.

Vattenfall AB 1994-2000: Business Area Director

Ansvarig för gruppen som hanterade Vattenfalls faktureringssystem, SAP, Prisma, Curry och Sabel. Personalansvar för ca 200 personer.

LinkedIn